DIY voor jezelf

de graafmachine taart

17 februari 2016
Nou, de zoon is 4, hoor! 
Het was een heel fijne verjaardag, 
zoals verwacht wilde hij niet toegezongen worden 
en zat het publiek op zijn verzoek met de ogen dicht toen hij de kaarsjes uit ging blazen. 
Hij kreeg een goocheldoos van oma, waardoor hij niet meer zijn verjaardag aan het vieren was, maar zijn goocheldoosverjaardag. 
Hij kreeg sloffen, die ’s nachts naast hem op zijn kussen moesten liggen. 
Kortom, hij was ontzettend jarig. 
Bij de verjaardag hoorde een graafmachinetaart. 
Het recept voor de taart heb ik van Nigella Lawson 
(uit: Feest), 
maar is door de jaren heen wat aangepast geraakt. 
Het is echt een hele makkelijke taart met een goeie ganachelaag. 
Komt ie: 
Je hebt nodig: 
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 30 g cacao
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 100 g boter
  • 200 g gecondenseerde melk
  • 100 g pure chocola (min 70%)
  • 2 losgeklopte eieren
  • snufje zout

Voor de ganache: 
  • 150 g pure chocola (min 70%)
  • 100 g melkchocola
  • 250 ml slagroom
  • springvorm van 20 cm
  • bakpapier
  • grote kom
  • een graafmachine
  • eventueel kitkatrepen

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in van 20 cm, leg op de bodem een laagje bakpapier. 
Zeef de bloem, cacao en een snufje zout in een grote kom. Doe de suiker, de boter, de gecondenseerde melk, 100 ml water (heet), en de chocola (in stukjes gebroken) in een pannetje en laat alles smelten. Roer dit met een lepel door het bloemmengsel tot je een glad mengsel hebt. Roer er dan de eieren door. 
Giet je beslag in de vorm en bak 35 minuten. 
De taart hoeft niet helemaal doorbakken te zijn, hij mag smeuΓ―g blijven. 
En ook barsten aan de bovenkant. 
Geeft allemaal niks. 
Haal de taart uit de oven. Laat de taart 10 minuten afkoelen in de bakvorm en stort hem daarna op een rooster. Laat goed afkoelen. 
Hak de overige chocola in stukjes, stop ze in een kom. Verwarm de slagroom tot het kookpunt en giet dit over de chocola. Laat 5 minuten staan. Klop de ganache 5 minuten en zet hem daarna een tijd in de koelkast. 
Laat afkoelen, roer af en toe, check of de ganache dikker wordt. De ganache moet smeerbaar blijven, soort van chocoladepasta maar dan dunner. Want hij moet straks over de taart heen ‘lopen’, langs de randen heen. Snap je het nog? 
De chocoladetaart snijd je horizontaal doormidden. Giet wat ganache op een helft van de taart, leg het tweede deel erop. Giet ganache over de bovenkant van de taart en zet weer in de koelkast. Na 2 uurtjes is ie in topvorm. 
Om er een hijskraantaart van te maken, sloop je de taart. Leg er eventueel een in stukjes gesneden kitkat bij. En zet er een graafmachine op. 

You Might Also Like

  • Ageeth Mooij 17 februari 2016 at 19:49

    Wat een fantastische taart!!

  • petra 18 februari 2016 at 11:12

    lieve Babbe
    Ik heb de taart in het echt gezien en vond de taart prachtig
    Liefs je moeder

  • Lotte 19 februari 2016 at 08:01

    wat een heerlijke taart!