DIY in de keuken

DIY witte breekchocolade met eetbare rozenblaadjes

1 mei 2019

Nooit geweten dat je rozen kunt eten. Ik was op zoek naar leuke dingen voor in mijn Instaswap Springedition voor de Instaswap Foundation. En toen kwam ik een zakje tegen met rozenknopjes, om thee van te zetten of om in nagerechten te verwerken. Dus! Dat kan op chocola! Ik had al wel eerder chocola met eetbare bloemen gezien, maar die bloemen moet je bestellen op internet of halen bij de groothandel of zelf kweken. Got no time for that. Dat Dille&Kamille deze gewoon had liggen, kwam me dus erg goed uit.

Je hebt nodig:

  • 300 gram witte chocolade
  • bakblik dat in je vriezer of koelkast past
  • rozenknopjes. Ik kocht een zakje bij Dille&Kamille. Het gaat om rozenknopjes die ook in nagerechten worden gebruikt.
  • sillicone bakmat of 1 vel bakpapier

Neem 10-15 rozenknopjes en snijd daar het steeltje vanaf. Pel nu voorzichtig de blaadjes los. Zet ze apart klaar in een schaaltje.

Smelt 2/3 van de chocola au bain-marie, totdat hij goed vloeibaar is. Au bain-marie betekent dat je een kom met daarin de chocola op een pan zet, waarin heet water zit. Op die manier smelt je chocola langzaam en brandt hij niet aan. Let er wel goed op dat je blijft roeren. Witte chocola is wat lastiger dan pure, dus roeren roeren roeren.

Wanneer je chocola helemaal vloeibaar is, haal je de kom van de pan af en doe je de rest van de chocola stukje voor stukje erbij. Roer die er goed doorheen. Je hebt nu op een heel eenvoudige manier de chocola een beetje ‘getemperd’, waardoor de kans dat de chocola straks gaat zweten en smelten buiten de koelkast is verminderd. Wil je op de echte hardcore manier temperen? Kijk dan eens op youtube.

Leg in het bakblik een silicone mat of een velletje bakpapier. Tip: maak het bakpapier nat met water, knijp goed uit en leg het dan in je bakblik. Doordat je het papier nat hebt gemaakt, kun je het veel beter in het blik plooien. Stort de chocola op de bodem en strijk een beetje glad. Strooi hierna de blaadjes erover uit. Druk eventueel een beetje aan.

Laat 3 uur koelen in de koelkast of 2 uur in je vriezer.

Haal uit de koelkast/vriezer en snij in stukjes. Mooie blokjes lukte mij nooit, maar in brokken is ook al mooi.

Pak de stukken leuk in en geef ze aan je mama voor moederdag. Of maak ze voor een vriendin of lekker voor jezelf. De roosjes geven er een hele geinige twist aan, want ze hebben een fris smaakje. Een mooie tegenhanger voor de zoete, witte chocola.

Bewaar in een luchtdichte bak, buiten de koelkast. Het blijft ongeveer een week houdbaar. Enjoy!

Fijne dag!

You Might Also Like