DIY in de keuken DIY met/voor kids

piñata koekjes

26 februari 2014
 
 
 
Voor de verjaardagsfuif van Boaz (en voor mezelf, dat durf ik best toe te geven) zag ik het helemaal zitten: regenboogkoekjes met een verrassing erin! Samen met vriendin Anouk ging ik een paar weken geleden alvast inoefenen en dat ging hopeloos mis. 
Scheef.
 
Zonder nadenken enthousiast de keuken in werkte minder goed dan ik had gehoopt. Als we nou van tevoren het superdupergezellige filmpje hadden bekeken van die ene Amerikaanse moeder, dan hadden we bijvoorbeeld de vormpjes uitgestoken terwijl de koekjes nog warm waren. Onder andere. Omdat een goede voorbereiding stiekem toch altijd bijna het hele werk blijkt te zijn, pak ik het een paar weken later grondig aan. Daar gaan we!
 
Je hebt nodig: 
  • 175 g zachte boter
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 400 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • voedingskleurstof (5 verschillende kleuren)
  • 100 g poedersuiker
  • mini M&M’s of Smarties.
  • koekjesuitsteker (kies een vorm waarbij je het midden eruit kunt snijden voor de kleine snoepjes)
  • bakje en huishoudfolie
Klop de boter en de suiker tot een bleek, bijna mousse-achtig mengsel. Klop er de eieren en de vanille door. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout. Doe de droge ingrediënten bij de boter, suiker en eieren en meng alles.
Vorm 5 ballen van het deeg, die je elk een andere kleur geeft. Gelkleurstof geeft een intensere kleur dan de meer vloeibare kleurstof. Verdeel elke gekleurde bal in tweeën. 
Kies een bakje uit dat net iets hoger en breder is dan je koekjesuitsteker. Bekleed het bakje met huishoudfolie en vul daarna laag na laag met het gekleurde deeg. Zorg ervoor dat elke kleur twee keer terugkomt. Dek het bakje af en zet het minimaal 4 uur in de vriezer (of een dag van tevoren). 
 
Haal het daarna uit de vriezer en snij plakken van 0.5 cm. Wanneer het snijden lastig gaat, laat het deeg dan een klein beetje ontdooien. Maar niet teveel, want dan kan je het niet goed meer snijden. Leg de plakken op bakpapier op een bakplaat. En bak ze 10 minuten op 180 graden. 
 
Direct uit de oven steek je de vormpjes uit. Werk snel! 
 
Je hebt 3 dezelfde uitgestoken koekjes nodig voor 1 piñata koekje. Zorg ervoor dat je 2 vormpjes uitsteekt, je koekjesuitsteker omdraait en dan een vormpje uitsteekt dat de tegenovergestelde richting op gaat (wanneer je vormpje niet symmetrisch is. Dus bij de ster hoeft bovenstaande niet). Hierdoor krijg je straks een piñata koekje dat aan alle kanten mooi is.
Het middelste koekje bewerk je een beetje: je snijdt eventueel de hoeken eraf. Het midden steek of snij je uit. 
Leg een koekje met de mooie kant naar beneden, maak een randje frosting (poedersuiker met wat druppels water mengen) en plak het middelste koekje erop. 
 
Vul met M&M’s of Smarties en doe er een randje frosting op.
Plak het bovenste koekje erop. Laat de frosting goed uitharden. 
Klaar!
 
 
 
 
 
 
 

You Might Also Like

  • petra 27 februari 2014 at 07:45

    Lieverd.
    Ik heb de koekjes in het echt gezien
    De koekjes zagen er prachtig uit.
    Als ik nog kind zou zijn zou ik hele kleine hapjes nemen.
    Liefs je moeder

  • de nieuwste DIY

    De nieuwste DIY 1 keer per week in je inbox?
    Holler Box