DIY voor je huis DIY voor jezelf

DIY bloembol in kaarsvet

30 januari 2019

Er rolde uit deze kast:

een zakje met kleine kaarsjes. Die nam mijn schoonmoeder mee met Kerst en toen ik ze niet ging neerzetten (slechte schoondochter best wel), toen stopte ik ze in de rommelkast. Vorige week trok ik er wegenkaarten uit en nu dus kaarsjes. Ik wilde eigenlijk een mooie amaryllis in het kaarsvet zetten, maar man, die bollen zijn zo groot. Hoe ga je die dompelen?

Dus toog ik naar de bloemist voor kleinere bloembollen. Ik dubbelcheckte bij haar of de bollen zonder water kunnen en dat kan. Je hoeft ze alleen water te geven om ervoor te zorgen dat de bollen in de aarde blijven zitten en niet gaan wiebelen, mocht je ze in het potje laten zitten. Dus in kaarsvet dompelen en geen water geven kan makkelijk.

Je hebt nodig:

 • bloembollen. Alle bollen kunnen. Kleinere bollen zijn makkelijker, omdat je voor grote bollen ook grote blikken of potten nodig hebt om ze in te dompelen. Maar in theorie kunnen dus ook grote amaryllisbollen.
 • Kaarsen
 • mesje
 • blikje of potje
 • pan met laagje water

Haal de bloembol uit de aarde, snij de onderkant eraf (alle wortels weg snijden) en maak de bol schoon. Verwijder losse velletjes en dingetjes.

Zoek een blikje of potje waar je bol in past. Even testen dus.

Snij de kaars in stukjes en stop dit in je blikje of potje.

Zet het blik of het potje in een pan met heet water. Je gaat het kaarsvet op deze manier laten smelten en verpest dan niet je goede pan. Zet eventueel het vuur laag aan en laat de boel met rust, totdat het kaarsvet vloeibaar is.

Heet kaarsvet is heet! Dus laat het blikje gerust in de pan staan als je de bol gaat dompelen. Laat de bol steeds een mini seconde in het vet hangen, tot aan het groene gedeelte. Laat goed drogen (dit gaat vrij snel, maar laat tussen de lagen wel genoeg tijd zitten, want anders smelt je bij een volgende dompeling de vorige laag eraf). Dompel steeds heel kort in het vet, totdat je vindt dat de bol genoeg bedekt is. Ik vind het leuker wanneer de bol niet te wit is, dat staat wat natuurlijker. Maar ieder zijn ding. Ik herhaalde het dompelen ongeveer 20 keer per bol. Een heerlijke verstandopnul activiteit.

Na het uitharden, kun je eventueel de onderkant bijsnijden. Zodat de bol goed blijft staan.

Fijne dag!

You Might Also Like

 • Daphne 30 januari 2019 at 20:55

  Echt heel gaaf! Dat moet ik ook eens proberen!

  • bijboefenmop 1 februari 2019 at 12:24

   Het is zo leuk om te doen! Zeker proberen een keer! 🙂

 • Liza 31 januari 2019 at 08:11

  Wat leuk weer Babbe!

  • bijboefenmop 1 februari 2019 at 12:25

   Dank je wel! Het staat zo gezellig. 🙂