DIY in de keuken

DIY speculaas fudge

22 november 2020

Ik vries heel graag en ALLES in. Food en non-food. Het maakt eigenlijk niet uit wat ik bak, het gaat de vriezer in voor later. En dat gaat altijd goed en deze keer ging dat zelfs fantastisch. Want fudge kun je tot je nemen in bevroren staat. Heb ik alvast voor je uitgevonden. Graag gedaan.

Het recept is supereenvoudig, beetje roeren en in de koelkast en klaar. En natuurlijk superleuk met Sinterklaas! Met dit recept maak je ongeveer 40 blokjes. Door de combinatie van chocola en gecondenseerde melk kun je hier -waarschijnlijk?- geen grote stukken van op.

  • 300 g witte chocola in kleine stukjes
  • 100 g melkchocola in kleine stukjes
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • velletje bakpapier
  • bakvorm van ongeveer 24 bij 16 cm

Pak je bakvorm en leg een vel bakpapier op de bodem. Ik vet de vorm altijd in met wat boter, daardoor blijft het papier beter plakken. Nog een tip: knip je papier op maat, zodat de bodem bedekt is en 2 zijkanten. De 2 andere zijkanten blijven onbedekt, maar zijn ingesmeerd met boter. Hierdoor krijg je het papier gladder in de bakvorm en krijgt je fudge geen ‘vouwen’.

Verdeel de gecondenseerde melk ruwweg in 2 pannetjes. Doe in het ene pannetje 200 gram witte chocola. In het andere pannetje doe je 100 gram witte chocola, 100 gram melkchocola en 3 theelepels koek- en speculaaskruiden.

Zet de pannetjes op laag vuur en roer continue totdat alle chocola gesmolten is. Giet nu de inhoud uit de pannen in de vorm. Je kunt ervoor kiezen om eerst wit te doen, daarna bruin of om en om een laagje. Ik ging voor supermakkelijk en koos voor een laag wit en een laag bruin. Strijk de bovenkant een beetje glad (ik ging er nog even doorheen met een satéprikker voor een gemend effect) en zet een paar uur in de koelkast.

Blijft een week goed, bewaren in de koelkast. De fudge gaat een beetje zweten zodra deze uit de vriezer of koelkast komt. Dit komt doordat de chocola niet getemperd is. Ik vind dat zweten geen probleem, het betekent voor mij enkel dat de fudge snel op moet.

Ik ging vrij lekker op het stapelen :).

Het is een gek Sinterklaasjaar. Maar ik vond de intocht echt heel goed gelukt. En pakjesavond wordt anders, maar we slaan ons er wel doorheen, toch? We hebben sowieso fudge!

Fijne dag!

You Might Also Like