DIY in de keuken DIY voor jezelf

DIY oliebollenbrood of oliebollencake van oliebollenmix

29 december 2020

Die geur van rijzend oliebollenbeslag! En dan die belletjes die er door het rijzen ontstaan! Hemels is dat. Alleen dat frituren van die bollen…dat is niet zo aan mij besteed. Dus maakte ik een cake van oliebollenbeslag, dat eigenlijk nog het meeste weg heeft van een zoet brood. Ideaal. Niet te vet, geen stank en tòch een fantastische oliebollenervaring. Het recept zag ik ooit bij Lekker en Simpel en heb ik een tikje getweaked.

  • 1 pak oliebollenmix
  • bakvorm. Ik gebruikte een cakebakvorm van 26 cm
  • eventueel vulling: bloem, 1 appel, 1 theelepel kaneel en een handje rozijnen

Bereid de oliebollenmix zoals op de verpakking staat.

(Voeg eventueel tijdens het kneden 1 theelepel kaneel toe. Wil je er appel en rozijnen bij? Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine stukjes. Doe de appelstukjes, gewassen en afgedroogde rozijnen en 1 eetlepel bloem in een kommetje en hussel door elkaar. Doordat je een laagje bloem om de appel en rozijnen hebt, zakken ze minder snel naar de bodem van je cake. Meng je appelmengsel door de oliebollenmix.)

Laat 45 minuten rijzen in een grote kom, onder plastic of een schone theedoek.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet je vorm in met wat boter en bestuif met wat bloem. Stort je deeg in de bakvorm, zonder het deeg nog door te kneden. Smeer de bovenkant in met wat zonnebloemolie, zodat je cake iets knapperiger wordt.

Bak de cake 25-30 minuten in de oven, check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Die moet er droog uitkomen.

Haal de cake uit de oven, laat 10 minuten staan en haal vervolgens de cake uit de vorm. Laat de cake tot slot helemaal afkoelen op een rooster.

Lekker met wat poedersuiker bovenop.

Je kunt met dit recept zoveel kanten op. Wat denk je van oliebollenmuffins? Door het beslag in muffinvormpjes te scheppen krijg je hele geinige oliebollen. Ik vind deze cake meer lijken op een brood, want hij is niet echt zoet en vet, zoals een cake eigenlijk hoort te zijn. Maar als je voor zoeter wilt gaan: roer dan wat suiker door het beslag en kijk of dat bevalt. Ik vind dit in ieder geval een hit.

Fijne dag!

You Might Also Like