DIY in de keuken

DIY schuine pepernoten panna cotta

4 december 2019

Ik had nog nooit panna cotta gemaakt in mijn hele leven. Laat staan schuine panna cotta. En wilde dat altijd al zo graag eens doen. Want ik vind het een heel luxe toetje, althans zo zie ik het altijd vanaf dat ik kleiner was. Panna cotta at je niet bij de mensen thuis, dat kreeg je als je naar een restaurant ging. En naar een restaurant ging ik bijna niet als kind (een andere tijd, andere gewoontes, je weet wel). Dus toen ik de pepernotenpannacotta bedacht, ging ik als een dolle oefenen. En dat bleek niet nodig, ze lukten in 1 keer en zijn superlekker! Die kruiden erdoorheen maken dat de panna cotta verrukkeluk smaakt, heel bijzonder, ik vind ze een regelrechte hit.

Je hebt nodig:

  • 6 glaasjes of potjes
  • 3 gelatine blaadjes
  • 500 ml slagroom
  • zakje vanille suiker
  • 50 g suiker
  • 0.5 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 25 g pepernoten
  • lege eierdoos of muffinvorm

Leg de gelatineblaadjes te weken in een kommetje met koud water. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Zet een kommetje klaar en roer daarin de suiker en de kruiden door elkaar.

Doe de slagroom in een pannetje en zet dit op middelhoog vuur. Breng aan de kook. Giet de suiker+kruiden bij de slagroom. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en doe die in het pannetje. Blijf roeren totdat ook die zijn opgelost. Giet het mengsel in een schenkkan. Giet daarna het mengsel in je glaasjes en zet het glaasje schuin in een eierdoos of in een muffinvorm. Mochten de glaasjes niet goed schuin blijven staan, dan kun je een propje aluminiumfolie op de bodem van de vorm leggen. Zodat je het glaasje bij de bodem fixeert. Laat de glaasjes even afkoelen in de koelkast (totdat het lauw aanvoelt), doe daarna over ieder glaasje een laagje huishoudfolie. Als je geen folie eroverheen doet, dan krijg je namelijk een vel bovenop.

Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Haal voor het serveren de glaasjes uit de koelkast en leg er wat pepernoten bij. Of verkruimel ze (stop ze in een plastic zakje en stamp erop) en strooi het kruim over de panna cotta.

Fijne dag!

You Might Also Like